Стомах

Какво представлява?

Стомахът е кух коремен орган, в който храната престоява между 2 и 5 часа, и се смила частично. Той представлява разширената част на храносмилателната тръба и има формата на круша. Разположен е в най-горната част на коремната кухина, под лявата част на диафрагмата. Има два отвора, горен – към хранопровода, и долен – към дванадесетопръстника.

Големината на стомаха може да се променя в зависимост от възрастта, телосложението, положението на тялото, както и от това, колко е пълен. Когато е празен, стомахът има обем от около 50 милилитра. След хранене, еластичната му стена се разтяга и обемът му може да се увеличи до 4 литра.

 

Как работи стомахът?

Всеки ден, жлезите в стомаха произвеждат около 2 литра стомашен сок, както и други активни вещества. Видът, миризмата и влизането на храна стимулират отделянето на всичко това. Ензимът „пепсин“ разгражда белтъците на по-малки молекули, а солна киселина убива вредните бактерии в храната.

Гладката стомашна мускулатура позволява на стомаха да се изпълва с храна, която, с помощтта на стомашния сок, да бъде размествана, стривана и раздробявана, докато бъде превърната в течна или полутечна консистенция.

В зависимост от съдържанието и количеството на храната, този процес може да продължи от 40 минути до няколко часа. След като това приключи, тази консистенция се придвижва от стомаха, през клапа, към дванадесетопръстника.

 

Стомашни заболявания при децата.

Повечето стомашни заболявания не са животозастрашаващи, но за някои от тях се изисква незабавно лечение, за да не се превърнат в хронични (постоянни) болести.

Тук ще обърнем внимание на някои от често срещаните заболявания на стомаха.

 

Коремни болки.

Въпреки че не са толкова сериозен проблем, те водят до значителен дискомфорт. И понеже коремните болки могат да бъдат предизвикани от инфекция, хранително отравяне, мускулна треска, запек или заради някакво спешно състояние, като апендицит, диагностицирането е много трудно, ако не са налице никакви други насочващи симптоми.

В по-голямата част от случаите болката отшумява бързо, без никакво лечение. Когато обаче тя продължава 2 – 3 месеца, това означава, че има някаква нетрадиционна чувствителност или промяна във функционирането на някой от храносмилателните органи, и трябва да бъдат предприети незабавни мерки за лечение.

 

Гастроезофагеална рефлуксна болест.

Това са така наречените „киселини“. При това състояние, поради дисфункция на клапата, която пропуска храната от хранопровода към стомаха, богатите на киселина стомашни сокове се връщат обратно. Усеща се, като силно парещо чувство под шията или в гърдите. Може да доведе до трудно преглъщане, повръщане или постоянна кашлица.

Това заболяване не е безобидно и може да увреди хранопровода. Може да се лекува, като се промени начина на хранене, подобри се режимът на спане или като се намаля телглото. Когато това не помага, се налага да се приемат лекарства, които да облекчат раздразнения хранопровод и които да спомогнат за възстановяването му. В някои случаи може да се наложи хирургическа намеса, ако организмът не се повлияе от медикаментозното лечение.

 

Язва.

Язвата е нарушаването целостта на стомашната лигавица, заради наличието на прекалено големи количества стомашен сок. Дълго време се е смятало, че това е заболяване, причинено от много стрес и прекомерна консумация на пикантни храни, но днес вече е ясно, че основните причинители са бактерията Helicobacter pylori и някои противовъзпалителни лекарства, като Аспирин и Ибупрофен.

Бактериалната инфекция може да продължава дълго време, без никакви симптоми. Ако се остави без лечение обаче, може да доведе до усложнения. Лекува се, чрез промяна в храненето, прием на киселинен супресор или неутраизатор, или с антибиотици, а в изключително редки случаи – чрез операция.

 

Гастрит.

Това е възпаление на лигавицата на стомаха. То не е толкова сериозно, колкото язвата или рака на стомаха, а бива описвано, като възпалителна реакция. Причините са подобни на тези, които причиняват и язвата - бактерията Helicobacter pylori, някои лекарства, като Аспирин и Ибупрофен, както и някои храни.

Гастритът подлежи на лечение, чрез процедури за понижаване на стомашната киселина, чрез избягването на лютиви и богати на мазнини храни, шоколад, шоколадови изделия и груби храни, като зеле или боб.

 

Еосинофиличен есофагит.

Това е заболяване, което се предизвиква от прекалено много бели кръвни клетки в стомашната система. То причинява инфекции и подуване, което пък води до дискомфорт и болки.

Не съществува лечение за това състояние, но медикаменти, като стероидите, могат да редуцират броя на белите кръвни клетки и да намалят значително неразположението. Могат да бъдат ограничени и определени храни, които биха причинили изостряне на заболяването.

 

Симптоми.

Някои от симптомите, които могат да бъдат забелязани при заболяване на стомаха са:

Загуба на апетит;

Гадене;

Повръщане;

Разстроен стомах;

Подуване на корема;

Болки в корема;

Изгарящо чувство в стомаха;

Черни изпражнения;

 

Какво се прави при съмнение за стомашно заболяване?

Когато има съмнения за заболяване на стомаха, трябва да се посети специалист – гастроентеоролог. Той ще прегледа цялата коремна област, ще назначи необходимите изследвания и ще постави диагноза. В случай, че бъде открит проблем, той ще съобщи, какво лечение е необходимо.