Как да се погрижите за сърдечното си здраве

Как да се погрижите за сърдечното си здраве

Според проучванията много от пациентите прекарали COVID-19 получават сърдечни увреждания, макар и да не са имали основно сърдечно заболяване. Този проблем е причина медицинските експерти да се притесняват от потенциалното нарастване на сърдечната недостатъчност. Като причини за нарастването на сърдечните заболявания са също и стресът породен от самата пандемична обстановка, липсата на пълноценен сън, тревожни мисли, които причиняват промяна в апетита и настроението, както и нервно изтощение.

Симптомите на сърдечното увреждане се забелязват и в самото начало на пандемията при пациенти приети за болнично лечение. Има данни, че и хора прекарали вируса без да са били хоспитализирани, претърпяват понататъчни сърдечни проблеми. Това създава опасения, че може да има хора, които са преминали през първоначалната инфекция и са останали със сърдечно-съдови усложнения.

Мнението на лекарите е, че тепърва ще се разбере каква е връзката между сърдечното здраве и усложненията причинени от COVID-19 и, че сърдечното здраве по време на пандемия е нещо, на което си заслужава да обърнем внимание, без значение от навиците, възрастта и начина си на живот.

Но да не забравяме, че извън усложняващата се пандемична обстановка друг фоктор оказващ сериозно влияние за сърдечното здраве е високите нива ежедневен стрес, на който сме подложени.
Експертите твърдят, че стресът може да повлияе на сърдечната дейност и да причини:  повишени нива на холестерол и високо кръвно налягане.
 

При излагаве на силен стрес, сърдечният ритъм се ускорява, за да задейства защитен механизъм на тялото, който има за цел да го предпази от опасност. Докато излагането хронични ниски нива на стрес, карат сърцето да работи неосезаемо усилено и да се прояви под формата на проблеми с кръвното налягане. Неправилното хранене и лошия хранителен режим вследстие на стреса, употребата на големи количества алкохол, цигари и медикаменти без медицинско предписание повишават нивата на лошия холестерол и предизвикват отключването на сериозни сърдечни проблеми.

Стресът влияе и на емоционално ниво като предизвиква апатия, при която човек губи всякакво желание да се грижим за себе си и да се движи активно. Времето прекарано пред компютъра или на дивана и липсата на активност, която не позволява на кръвта да циркулира, също води до проблеми със сърдечното здраве
 

Ето и няколко съвета как да се погрижите за здравето на сърцето си:

 

Движите се повече и спортувайте активно 


Дори да не можете да посещавате паркове и площадки за разходки и отдих, не се лишавайте от времето сред природата. Разходката навън ще ви помогне, като на първо място, слънцето ще даде възможност на организма ви да синтезира повече витамин Д, който е важен за имунитета, сърдечното и нервното здраве, както и за цялостното ни психическо състояние. Времето сред природата активира парасимпатиковия дял на нервната ни система. Той отговаря за почивката и усвояването на заобикалящата ни информация. Добрата активност на този нервен дял означава нормален сърдечен ритъм и повече спокойствие. 

Хранене с полезна и вкусна храна


Храната е от основно значение за сърдечното здраве. Не нарушавайте хранителния си режим. Хранете се по-често със зеленчуци и плодове, като през зимата за предпочитане са сезонните зеленчуци, като цвекло и моркови.
За да си набавите полезни мазнини е добре да ядете риба, ядки и натурални растителни мазнини. Старайте се да предоставите необходимите на организма си омега-3 мастни киселини, като обобщение, EPA и DHA носят следните ползи:

  • Намаляване на триглицеридите;
  • Намаляване на риска от развитие на неравномерен сърдечен ритъм (аритмии).
  • Забавяне на натрупването на плака, вещество, холестерол и калций, което втвърдява и блокира артериите ви;
  • Помагат и за понижаване на кръвното налягане.