Плодове и зеленчуци в храната.

Плодове и зеленчуци в храната.

Плодовете и зеленчуците са съществена част от здравословното хранене. Те са пълни с витамини, минерали, фибри и други важни хранителни вещества, които ни помагат да сме здрави и да се борим с болестите. 

Яденето на разнообразни плодове и зеленчуци е важно, за да получите пълната гама от витамини и минерали, които са ви необходими за оптимално здраве

Плодовете и зеленчуците се предлагат в голямо разнообразие от видове и вкусове, така че е лесно да ги включите в диетата си. Яденето на повече плодове и зеленчуци може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт, предотвратява някои видове рак, намалява риска от проблеми с очите и храносмилането и има положителен ефект върху кръвната захар. Освен това са с ниско съдържание на калории и мазнини, което ги прави идеален избор, ако се опитвате да отслабнете. 

Различните видове плодове и зеленчуци съдържат различни хранителни вещества, така че е важно да включите голямо разнообразие от тях в диетата си. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да включите повече плодове и зеленчуци в храната си:

• Дръжте плодовете там, където можете да ги видите. Поставете няколко готови за консумация измити цели плодове в купа или съхранявайте нарязани цветни плодове в стъклена купа в хладилника, за да насърчите похапването.

• Разгледайте производствената пътека и изберете нещо ново. Разнообразието и вида са ключови за здравословното хранене.

• Опитайте да приготвите нови рецепти, които включват повече зеленчуци. Салати и супи са чудесни идеи за увеличаване на броя на вкусните зеленчуци в ястията ви.

• Пропуснете картофите. Изберете други зеленчуци, които са пълни с различни хранителни вещества и по-бавно усвоими въглехидрати.

• Опитайте се да добавите повече зеленчуци към любимите си ястия.

Храненето с ястия богати на плодове и зеленчуци, е важна част от здравословния начин на живот. С малко креативност и планиране можете лесно да включите повече от тях в диетата си.