ПЧЕЛЕН МЕД – Полезен или вреден

ПЧЕЛЕН МЕД – Полезен или вреден

Безспорен факт е, че всички знаем за полезното въздействие на пчелния мед, за съдържащите се в него имуностимулиращи вещества, както и лечебните му свойства, но друг факт е и, че той може да навреди на здравето , ако неговата консумация е неправилни или ако не е произведен по съответните стандарти.
 

Пример за често срещана неправилна консумация на меда е поставянето му в горещ чай, като по този начин се премахват полезните му съставки и се превръща във вреден за организма, защото при нагряването се отделя веществото хидроксиметилфурфурол(канцерогенно вещество, чиято употреба в по-големи количества, според експерти води до образуването на ракови клетки). Често обаче медът в търговската мрежа у нас, е подлаган на радлични химични обработки и нагряване, за да се избегне захаросването и да му се придаде добър търговски вид, или за да бъде смесен със захарен сироп за увеличаване на количеството му
 

Според данни от проведени изследвания върху 10 различни марки мед предлагани в търговската мрежа, наличието на вредното вещество хидроксиметилфурфурол е открито в две от тях, в които нормте му са над допустимите.
 

Ако обаче искаме да извлечем максимална полза полезните действия на меда да нашето здраве, той трябва да е произведен в екологично чиста среда, където пчелния прашец не се добива от растения, обработвани с ГМО, пестициди и антибиотици, не трябва да няма захарен сироп в състава си и не трябва да е подлаган на термична обработка. Не е препоръчително да комбинирате с горещ чай, да печете сладки с мед или да го запичате, например върху  тиква с мед и орехи. Консумирайте го в чист вид на стайна температура, за да извлечете максимално полезните му свойства. По този начин ще прадоставите на организма си витамините– В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини А,РР, както и органични киселини, ензими, минерали като калций, калий, натрий, фосфор, магнезий и др.

Ето и наколко трика, с които можете да познаете истинският пчелен мед:


Мед се предлага почти във всеки магазин, но е много трудно да познаем качествения от некачествения продукт. Най-добре е да купувате мед от познати производители-пчелари, но ето и няколко бързи трика, с които да разпознаете дали медът е натурало чист:
 

  • Вземете лъжица, загребете до дъното на буркана, извадете я и я завъртете. Ако медът не се стича, значи е натурален
  • Лъжица мед залейте с вряла вода, разбъркайте и охладете, капнете в чаша няколко капки йод, ако разтворът посинее, значи в меда е било добавено нишесте, за да се постигне гъстота.
  • Намажете меда върху хартия и опитайте да я запалите, ако медът гори заедно с хартията, значи е фалшив.
  • Вземете коричка хляб и я поставете в чашка с мед. След 10-15 минути я извадете, ако е  останала суха, значи медът е натурален, а ако се е размекнала, значи в меда е добавен захарен сироп.