Ограничителни мерки въведени в България

Ограничителни мерки въведени в България

Въведени ограничения 

I. По отношение на въведените противоепидемични мерки на територията на Република България

1. Заповед № РД-01-197 от 31.03.2021 г. за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Република България (в сила от 1.04.2021 г. до 30.04.2021 г.)

  • До 11.04.2021 г. се преустановяват присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.
  • До 11.04.2021 г. се преустановяват груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.
  • Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.
  • До 11.04.2021 г. се преустановява присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на провеждането на практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти от професионално направление „Медицина“, „Дентална медицина“, „Здравни грижи“, „Фармация“ и „Обществено здраве“, както и държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.
  • Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.
  • Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. От 5.04.2021 г. се допуска изключение от забраната по отношение на посещенията в детските градини и детските ясли.
  • Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Забраната не се отнася за конкурсите, провеждани по реда на Кодекса на труда, Закона за държавния служител, Закона за развитието на академичния състав в Република България и други специални закони.
  • Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия, включително и такива провеждани на открито (събори, фестивали и др.). Изключение се допуска по отношение на кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице.
  • Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.
  • Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18 годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.
  • Посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.
  • Посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им.
  • Преустановяват се посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, барвариете и нощни барове.
  • Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма (самостоятелни и към места за настаняване), извън тези по предходната точка, се допускат само в откритите им площи (тераси, градини и др.), при ограничено работно време в границите между 6.00 и 23.00 часа и носене на защитни маски за лице от персонала. Допускат се и доставки или взимане на храна за дома и офиса, както и румсървиз за гости на местата за настаняване.
  • Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.
  • Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, фитнес центровете, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги, услуги по химическо чистене, автосервизите, автомивките и центровете по т. 12 от заповедта (при използване на не повече от 30% от капацитета им) в тях. Допускат се и посещенията в откритите площи (тераси, градини и др.) на заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, извън тези по т. 13 от заповедта, при спазване на изискванията по т. 14 от заповедта.
  • До 11.04.2021 г. се преустановяват посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта в съответния търговски обект, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Допуска се осъществяване на дейност само на открити площи, прилежащи към търговския обект. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.
  • Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.
  • Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.
  • На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
  • Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.
  • Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.
  • Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.
  • В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

2. Заповед № РД-01-51 от 26.01.2021 г. за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Република България (носене на маски, правила за хигиена и дезинфекция, мерки при работа с клиенти и др.) в сила от 29.01.2021 г. до 30.04.2021 г. 

  • Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени. Работодателите да утвърдят график за ползване на регламентирани почивки, където е приложимо, както и да прилагат други превантивни мерки и методи на работа, в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност, които да осигуряват по-добро ниво на защита на работещите, в т.ч. ограничаване на несъществени контакти на работните места.
  • При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване или дезинфекция.
  • Лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.
  • Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари,
    летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която се използва съгласно препоръките в заповедта.  
  • Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която се използва съгласно препоръките в заповедта.
  • Изключения от правилата за носене на маски, въведени в предишните две точки, се допускат за: клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, когато се допускат посещенията в тях; спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност; участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници; участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници; децата до 6 годишна възраст.
  • Противоепидемичната мярка за спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. разстояние между лица, които не са от едно семейство/домакинство се прилага и за всички лица, които се намират на открити обществени места. 

II. По отношение на влизането на територията на Република България

Заповед № РД-01-196 от 31.03.2021 г. за временна забрана за влизане на територията на република България, изискване за PCR тест, поставяне под карантина и изключения от въведените ограничения 

  • Въведена е временна забрана за влизането на територията на Република България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Забраната не се отнася за българските граждани, гражданите на държави членки на Европейския съюз (ЕС), на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства (включително лицата, които са във фактическо съжителство с тях); гражданите на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция; лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства; лицата, притежатели на българска виза за дългосрочно пребиваване вид „D“, както и лицата, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства. Забраната не се отнася и за други изключения, посочени в заповедта. 
  • Всички лица, на които е разрешено влизането в страната, се допускат на територията на Република България при предоставен документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа. Документът трябва да съдържа имената на лицето съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата, на която е извършено изследването, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative), позволяващи интерпретация на документа  В заповедта са въведени изключения от изискването за представяне на PCR тест. 
  • Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина на посочените в тази точка лица, при представяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.
  • Всички лица, на които е разрешено влизането в страната, и които пристигат от държави и територии в Африка се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Карантината на лицата се отменя с изтичане на срока и отрицателен резултат от проведено на 10-тия ден от карантината изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Резултатът се представя на директора на регионалната здравна инспекция или оправомощения от него заместник-директор, издал предписанието, по електронен път или чрез регионалната здравна инспекция по мястото на карантиниране.
  • Изключение от изискването по предходната точка се допуска по отношение на лицата, пристигащи от Арабска република Египет, Народна Демократична Република Алжир, Тунизийска Република, Кралство Мароко, Република Мали, Република Нигер, Република Чад, Република Судан, Държава Еритрея, Федерална Демократична Република Етиопия, Сомалийска Република, Централноафриканска република, Габонска република, Република Конго, Федерална Република Нигерия, Република Бенин, Того, Кот д‘Ивоар, Република Либерия, Република Сиера Леоне, Република Гамбия, Сенегал, Република Буркина Фасо, Република Южен Судан, Република Гвинея, Република Гвинея Бисау и Република Мадагаскар, за които се прилагат изискванията на т. 5 – 9 от заповедта.