Черен Дроб

Какво представлява?

Черният дроб е жизнено важен орган от храносмилателната система, който играе основна роля в метаболизма. Той е вторият по големина орган в тялото. Разположен е под диафрагмата, в горната част на коремната кухина. Тежи около 2.5% от телесното тегло. Това е единственият орган в човешкото тяло, който може да се саморегенерира.

 

Как работи черният дроб?

Черният дроб е „химическата лаборатория“ на тялото. Той изпълнява редица действия, като например складиране на гликоген и производство, синтез и дезинтоксикация на биохимичните вещества, които са нужни за храносмилането.
Участва в регулацията на въглехидратния метаболизъм, белтъчната обмяна, обмяната на мазнините, минералната обмяна, както и в ендокринната регулация, и в съхраняването на важни за организма витамини.
Функциите на черният дроб са над 400, но основните са:  обменна, храносмилателна, екстреторна, терморегулаторна, хемолитична и детоксична.

 

Чернодробни заболявания при децата.

Поради разположението си в тялото и многобройните си функции, това е орган, податлив на множество болести. Съществуват приблизително 100 различни заболявания на черния дроб, които могат да засегнат децата. Няма как да разгледаме всички тях, така че ще обърнем внимание на по-често срещаните.

 

Хепатит.

Това е едно от най-разпространените заболявания на черния дроб в света. Представлява инфекция, при която вирус постепенно разрушава клетките на органа. Типовете хепатит могат да бъдат различни: А, B, C, D, E, F, G.
Най-често болестта се предава по кръвен или по полов път. Възможно е да се случи в следствие на контакт със заразена кръв при стоматологични интервенции, кръвопреливане, използване на замърсени игли, татуировки, акупунктура, инструменти от козметични и фризьорски студиа, полови контакти със заразен партньор без презерватив. Съществува и риск от зарязаване, при близък битов контакт, в семейство, общежития или казарма.
Новородените също могат да бъдат заразени, още по време на бременността на майката. Вирусът преминава през плацентата, като дори може да причини аномалии в плода.
Хепатитният вирус е до 100 пъти по-заразен от този на СПИН и може да издържи извън човешкото тяло над 7 дни.
В зависимост от периода, в който той се намира в кръвта, може да бъде остър или хроничен.

Остър.

При подходящо лечение, острият хепатит е възможно да бъде напълно излекуван в рамките на 6 месеца.
Обикновено протича със силни възпалителни процеси в черния дроб. Въпреки че в 66% от случаите инфекциите протичат без никакви симптоми, в останалите случаи има ясно изявени симптоми, като например болки в горната част на корема, потъмняване на урината, побеляване на изпражненията, отпадналост, гадене и повръщане.

Хроничен.

Когато вирусът остане повече от 6 месеца в кръвта, той се превръща в хроничен. В по-голямата част от случаите не може да бъде излекуван. Затова се налага прием на медикаменти до края на живота. Ако не се предприемат мерки за забавянето или спирането на репродуцирането на вируса обаче, последствията могат да бъдат тежки - заболявания на черния дроб, като чернодробна недостатъчност, цироза или дори рак.
Хепатитния вирус е много упорит и веднъж влязъл в кръвта, той трудно може да бъде отстранен. За щастие може да бъде предотвратен с ваксина, която може да бъде поставена на новородени, деца или възрастни.

 

Жълтеница.

Това е състояние, при което се натрупват жлъчни пигменти в кръвта. Сама по себе си не се класифицира като болест, но е сериозен признак, че нещо в организма не е наред.
Жълтеницата първо се появява по бялото на очите. След това се оцветява устата. Ако проблемът се задълбочи, следват ноктите. А крайното предупреждение е оцветяването на кожата.
Когато бъдат забелязани такива симптоми, има голяма вероятност, това те да показват заболяване на черния дроб или на жлъчните пътища.

 

Цироза.

Това е автоимунно заболяване на черния дроб. Тоест, имунната система сама разрушава клетките и тъканите му. По тази причина, те не могат да бъдат напълно пълноценни и не функционират, както би трябвало.
Чернодробната цироза може да се причини от някои видове хепатити, а при възрастните, най-често се получава заради прекомерна употреба на алкохол.
Когато черният дроб е напълно увреден и повече не може да изпълнява функциите си, това се нарича краен етап на чернодробното заболяване. Към момента единственото ефективно лечение е трансплантацията на черен дроб.

 

Стеатоза.

Позната е още, като омазняване на черния дроб. Появява се, когато триглицеридите в клетките започнат да се трупват, вместо да бъдат регулирани. Може да се появи в следствие на метаболитни, ендокринни или първични чернодробни заболявания, туберкулоза и други инфекциозни заболявания, хронични заболявания на сърцето и белите дробове, както и заради злоупотребяване с алкохол.
Стеатозата може да бъде излекувана, чрез отслабване, понижаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, и контрол на кръвната захар.

 

Симптоми.

Както вече споменахме, чернодробните заболявания са прекалено много. Затова, в информативна статия, като тази, няма как да бъдат изброени нито те, нито всички признаци, по които можем да познаем, че има някакъв проблем. Все пак, основните симптоми, които се наблюдават при влошено състояние на черния дроб са:

  • Потъмняване на урината;
  • Побеляване на изпражненията;
  • Кръв в урината или в изпражненията;
  • Болки в корема;
  • Отпадналост;
  • Загуба на апетит;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Пожълтяване на очите, устата, ноктите, кожата;

 

Какво се прави при съмнение за чернодробно заболяване?

Когато има съмнения за такова, трябва да се направят изследвания на кръвта. Ако личният лекар види нещо нередно в тях, той ще трябва да ви изпрати при специалист – гастроентеоролог. Най-често, той преглежда цялата коремна област, а не само черният дроб. В случай, че бъде установен проблем, или ще бъдат назначени по-специфични изследвания, или ще се наложи да бъде направена биопсия, ако има нужда от по-прецизно диагностициране.

 

Последни новини

Мозък

Мозък
Мозъкът е нашият контролен център. Чрез нервната система, мозъкът изпраща сигнали до органите и мускулите, и получава обратна връзка. Централната нервна система се състои от главния и гръбначния мозък. Периферната нервна система е изградена от нерви. А те, свързват абсолютно всяка част от тялото с централната нервна система.

Панкреас

Панкреас
Панкреасът е голяма храносмилателна жлеза, която е разположена върху задната стена на коремната кухина. Нарича се също и „задстомашна жлеза“. С продълговата форма е и наподобява грозд. Дължината му е между 14 и 18 сантиметра, и тежи около 90 грама. Има няколко части – глава, тяло и опашка, и се състои от два типа тъкани, които изпълняват различни функции.

Бял Дроб

Бял Дроб
Белият дроб се намира в гръдната кухина и е най-големия орган от дихателната система. Разполага с два дяла, като единият е по-голям от другия, защото точно под левия се намира сърцето. Лек е, еластичен и е изпълнен с въздух. Формата и размерите му зависят от от големината на гръдния кош и от състоянието, в което се намира - при вдишване се разширява, а при издишване се свива.

Стомах

Стомах
Стомахът е кух коремен орган, в който храната престоява между 2 и 5 часа, и се смила частично. Той представлява разширената част на храносмилателната тръба и има формата на круша. Разположен е в най-горната част на коремната кухина, под лявата част на диафрагмата. Има два отвора, горен – към хранопровода, и долен – към дванадесетопръстника.
Аксиена
Екатерина 2016 ЕООД
Принтинк ЕООД
Webixty
Ай Ти Дев Про
Паус