Бял Дроб

Какво представлява?

Белият дроб се намира в гръдната кухина и е най-големия орган от дихателната система. Разполага с два дяла, като единият е по-голям от другия, защото точно под левия се намира сърцето.

Лек е, еластичен и е изпълнен с въздух. Формата и размерите му зависят от от големината на гръдния кош и от състоянието, в което се намира - при вдишване се разширява, а при издишване се свива.

 

Как работи белият дроб?

Белият дроб свързва дихателната и кръвоносната система. Той функционира благодарение на диафрагмата и междуребрените мускули. Когато тези мускули се движат, обемът на гръдния кош се увеличава, а това води до разширяването му. По този начин въздухът навлиза през горните дихателни пътища и изпълва алвеолите - части на белия дроб, които издърпват кислорода от въздуха и го вкарват в кръвта, и изпомпват въглеродния диоксид от кръвоносната система.

В белия дроб се извършва газовият обмен, при което, венозната кръв се превръща в артериална. Или с други думи, това е процесът, който наричаме дишане.

Освен с основната си функция, белият дроб участва и в изпълнението на процесите по освобождаване и предотвратяване на навлизането на някои вредни микроорганизми в кръвта. Също така, помага при регулацията на киселинно-алкалния баланс на организма.

 

Белодробни заболявания при децата.

Както повечето органи в човешкото тяло, белият дроб работи, чрез поредица от множество сложни функции. Затова и заболяванията, които могат да го засегнат са прекалено много, за да бъдат изброени в информативна статия, като тази. Тук ще разгледаме по-често срещаните заболявания.

 

Астма.

Това е заболяването, с което децата се сблъскват най-често.

Представлява възпаление на дихателните пътища, при което те стават много по-чувствителни, отколкото е нормално. А когато те са раздразнени, тялото реагира по три начина:

  • Мускулите, около дихателните пътища, се стягат и това ги кара да се стесняват;
  • Лигавицата им се инфектира и се подува, което също ги кара да се стесняват;
  • Дихателните пътища започват да произвеждат повече секрет, отколкото е необходимо;

Всичко това прави вкарването и изкарването на въздуха много по-трудно за белия дроб.

Астмата не може да бъде причинена, но може да бъда задействана от:

  • Алергии (цветен прашец, мухъл, домашни любимци);
  • Дразнители (цигарен дим, изгорели газове);
  • Време (прекалено студено, прекалено горещо, влага, буря);
  • Настинки или грип;

Не съществува лек за нея, но тя може да бъде лесно контролирана. Дори в някои случаи, с нарастването на възрастта, симптомите могат да изчезнат напълно.

 

Бронхиолит.

Това заболяване засяга най-често бебетата и децата до 2 годишна възраст. Недоносените и децата със сърдечни или белодробни проблеми са най-податливи към него.

Бронхиолитът прави така, детето да кашля силно и да остава без дъх. Най-често се случва през зимните месеци. Обикновено започва с течащ или със запушен нос. В повечето случаи, дишането се подобрява след 5 – 6 дни, а кашлицата обикновено отшумява след около 3 седмици. Ако обаче това се случва в продължение на 2 – 3 години, малките детски дихателни пътища се инфектират, възпаляват се и се запушват от секрета.

Все пак, симптомите на това заболяване могат да отшумят от само себе си, така че то може да се лекува и в домашни условия. Трябва да бъдат приемани достатъчно течности (вода, чайове или супи, а не „натурални“ сокове и газирани напитки), да се наблюдава дали храненето е нормално или отнема повече време, или пък е затруднено по някакъв начин. Лекарства, като парацетамол и ибупрофен, няма да излекуват болестта, но значително ще успокоят симптомите. Трябва да се избягват задимени пространства (цигарен дим, горящи дърва, изпарения от бои и почистващи препарати).

Бронхиолитът е силно заразно заболяване, така че трябва да се поддържа високо ниво на хигиена (ръцете, повърхностите, играчките), за да не може да се разпространи.

 

Пневмония.

Това е възпаление или инфектиране на един от двата дяла на белия дроб. Може да бъде предизвикано от бактерия или вирус (настинка или грип).

Повечето деца могат да преборят пневмонията, но ако имунната им система е слаба, има риск да бъде развита по-тежка форма на заболяването.

Ако е причинено от бактерия, заболяването може да бъде излекувано с антибиотици. Ако е причинено обаче от вирус, антибиотиците няма да помогнат, а възстановяването на организма може да отнеме между 2 и 4 седмици.

За подпомагане на оздравяването, трябва да се почива много, да се приемат течности (по-малко, но начесто) и да се приема парацетамол или ибупрофен.

Ако симптомите са по-сериозни, като например дехидратация, силно затруднено дишане, прекалено учестено дишане, както и ако е налице някакво белодробно, сърдечно или имунно заболяване, трябва да се проведе болнично лечение.

 

Пневмоторакс.

Причинява го събирането на въздух между белия дроб и гръдния кош. Пневмотораксът не позволява на белия дроб да се разширява както трябва, а това може да доведе до колапс на органа.

Може да бъде причинено, заради слаби тъкани на белия дроб, заради командно дишане или, в някои случаи, заради хирургическа процедура.

В много от случаите не се налага лечение, а обикновени упражнения за дишане помагат на натрупалия се въздух да излезе сам. Понякога обаче, ако се налага, въздухът да бъде изкаран бързо, се използва дълга игла, с която да той да излезе.

 

Симптоми.

Тъй като заболяванията на белия дроб са много и най-различни, основните им симптоми, които се наблюдават, могат да бъдат идентични:

Учестено дишане;

Задух;

Болки в гърдите;

Затруднено хранене;

Дехидратация;

Висока температура или треска;

Раздразнение;

Лош сън;

Посиняване на кожата от вътрешната страна на устните или под езика;

 

Какво се прави при съмнение за белодробно заболяване?

Ако има съмнения за такъв проблем, трябва да се потърси помощта на специалист – пулмолог. Той ще направи необходимите прегледи и ще назначи нужните изследвания, за да определи необходимото лечение.