Кой е дядо Коледа?

Кой е дядо Коледа?

 Произход:

Първообразът на добрия старец е Свети Никола, роден и живял около трети – четвърти век във византийската провинция Кападокия, днешна Турция. Той станал епископ много млад. Останал е в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.     
   Всички сме чували за Свети Николай- първообраза на Дядо Коледа, но от къде се появява популярният американски Санта Клаус, който променя представата за добрия брадат старец?
    - През XV в. на британския остров част от протестантското население представя образа на Свети Никола, като подпийнал, веселяк раздаващ подаръци – Татко Коледа (Father Christmas). В последствие имигрантите в САЩ му дават името Крис Крингъл, което произлиза от скандинавския коледен десерт „Крингел“. 
     През XIX в. американецът от немски произход – Томас Наст, популяризира образа на Дядо Коледа чрез своя илюстрация, а американският писател Лиман Франк Баум с книгата си от 1902 г. „Животът и приключенията на Санта Клаус“.

Българската традиция:

В българската литература се срещат както названието „дядо Коледа“, така и „дядо Мраз“. През периода 1944-1989г.(по време на комунистическия режим) дядо Мраз носи подаръци на Нова година. Той посещава училища, детски градини и домове, като носи със себе си огромна торба, пълна с подаръци. След 1989 г. се появява отново името „дядо Коледа“ и подаръците се раздават на Коледа вместо на Нова година.

Легенди, свързани с дядо Коледа:

Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, водена от елени и носи подаръци на послушните деца. Имената на елените са: Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф.

Любопитен факт    

С наближаването на Коледа, вероятно ще забележите и култовият червен камион от рекламите на Coca Cola и Дядо Коледа, който тази година отново е с нас в най-специалните и вълшебни моменти. Всъщност комерсиалните реклами на Coca Cola и добрият старец имат близо 90 годишна история.
Първоначално образът на Дядо Коледа, нарисуван от художника Хадън Съндблом, се появява в реклама на Coca Cola през 1931 г. във вестник. Рекламната кампания бързо набира популярност и се появява сезон след сезон, като с всяка година цялостния облик на Дядо Коледа се подсилва, като се набляга и на характерния за Кока-Кола червен цвят. Образът става толкова популярен, че от Кока-Кола поръчват на Съндблом да нарисува над 40 оригинални маслени картини с Дядо Коледа.
Очарователните творби на Съндблом с Дядо Коледа образуват трайна емоционална връзка едновременно с няколко поколения, като в същото време обвързват образа на белобрадия старец и коледните празници с бранда Coca Cola. Не след дълго „Дядо Коледа на Coca Cola” се превръща в стандартната версия на добрия старец, който сбъдва желания по Коледа, познат във всяко кътче на света.
      Разбира се, Дядо Коледа не е измислен от Coca Cola, но заедно със Съндблом марката създава и развива образа, с който хората в цял свят го разпознават. Coca Cola и Дядо Коледа продължават да бъдат свързвани с коледните празници, въплъщавайки непоклатимите символи на щастие и надежда, предавани от поколение на поколение.