Когато даряваш (Не просто помагаш)

Когато даряваш (Не просто помагаш)

При даряването не става въпрос само за подпомагането на индивидуални каузи и идеи, или за спасяването на човешки животи.

Набирането на средства има силата да променя света и да го прави едно много по-добро място.

Това ни склонява, като общество, да започнем да се справяме с проблеми, с които, нито държавите, нито пък големите корпорации, биха могли да се справят.

 

 

 

 

Да бъдат убедени хората, че трябва да се правят дарения, изобщо не е лесно начинание.

Въпреки че знаеш, че до голяма степен можеш да подобриш живота на онези, които са изпаднали в отчаяние и тъга, и че можеш да ги спасиш от мрачното им ежедневие, не е лесно да се отърсиш от предубежденията и от съмненията си, че парите ти няма да бъдат използвани по предназначение.

Не е лесно да започнеш да даряваш по-често. Не е лесно да можеш да споделяш част от своето. Не е лесно да повярваш в добрите намерения на хората.

 

Разбира се, онези които събират дарения, не са перфектни. Също допускат грешки, както всички останали. Те обаче заслужават разбиране, а защо не и уважение, щом мотивите им са безкористни и благородни.

 

Работата е там, че днес много от хората са изправени пред бедност и мизерия, причинени именно от онези, които, на теория, трябва да се грижат за тях. (Като им осигуряват достатъчно ресурси за живеене.)

Вместо обаче правителствата да помагат, особено на най-бедните и уязвими хора, те се отдръпват все повече и повече от проблемите на обществото. А всъщност, истината е, че самите тези правителства са създали повечето проблеми. И вместо да ги решават, те продължават да създават нови и нови аболютно безмислени трудности в нашите животи.

Затова и много от хората са принудени да търсят подкрепа от останалите. Опират се на фондации, и организации, като „Дарители България“.

 

Добре че има и такива хора, които даряват МНОГО.

Едни от най-богатите хора, като Уорън Бъфет и Бил Гейтс например, даряват по-голямата част от парите си... Да, става въпрос за милиарди долари. И това, в името на развитието на света и за подобряването на живота.

Правят го, защото знаят, че парите са само средство и са напълно безполезни, ако просто стоят някъде „на камара“. Парите трябва да се въртят и да бъдат изпозлвани.

И понеже повечето богати хора знаят това, те даряват парите си, за да могат онези, които не могат да изкарат толкова много, но имат брилянтни идеи и достойни каузи, да вкарат тези пари в движение.

 

По принцип, големите бизнеси биха могли да изкарат страшно много хора от бедността.

Те обаче нямат мотивацията за това. Не разполагат с необходимите инструменти. А може да се каже и, че са поставени в такива условия, които повече им пречат да даряват, отколкото им помагат.

 

Лошото е, че в момента, в света няма просто „проблемчета“. Има ОГРОМНИ проблеми на глобално ниво, които се задълбочават с всеки изминал ден. А това, си е страшно.

Имаме доста предизвикателства, за които трябва да се тревожим. И все още нямаме решение за тях.

Затова трябва да си помагаме взаимно. Все повече и повече.

 

Добрата новина е, че животът ни се е подобрил значително.

Ако погледнем цялостното развитие на цивилизацията, няма как да не забележим, че животът е много по-добър, отколкото преди 100 години.

Човечеството има внушителен напредък и е в по-добро състояние, откогато и да било. Има по-малко гладуващи, по-малко войни, хората са по-добре образовани, медицината и науката правят животите ни много по-лесни и приятни.

 

Положителното развитие в живота на хората обаче не се е случило просто по някаква случайност. Всичко това е в резултат на редица целенасочени, дългосрочни, постоянни действия и взаимодействия.

Все повече хора са разбрали, че най-доброто оръжие срещу предизвикателствата на живота, е именно сътрудничеството помежду ни.

Чрез взаимопомощ сме достигнали по-добри нива на образование, по-добро здравеопазване, имаме повече възможности, и сме по-свободни от всякога.

Не всичко е постигнато благодарение на благотворителните организации, разбира се, но по света съществуват безброй такива, които имат само една-единствена цел: ПО-ДОБЪР ЖИВОТ ЗА ВСИЧКИ.

Това ми е достатъчно, за да ми пука и за да вярвам в набирането на средства.

Надявам се, че и на теб също ще започне да ти пука повече.

 

Виж активните кампании на "Дарители България".