Превенция за борба с коронавирус (Covid-19)

Превенция за борба с коронавирус (Covid-19)

Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещение в области или държави с регистрирани случаи на COVID-19:

  • избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
  • избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
  • прилагайтеобщите хигиенни правила по отношение на хигиената наръцете и хигиенатана храната;
  • измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
  • избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

Какво трябва да направя,ако съм имал контакт с някого с COVID-19?

Информирайте здравните власти за последващи напътствия. Наблюдавайте се от времето наконтакта с този човек и ако развиете някакви симптоми, свържете се с личния си лекар за съвет, като посочите, че сте били в контакт с COVID-19.

Какви са правилата за инфекцията/миенето на ръцете?

Миенето и дезинфекцията на ръцете саключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Маските за лице ефективни ли са в предпазването от COVID-19?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция оттези,които са болни,към други хора около тях. Маските за лице изглежда не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

Има ли ваксина срещуSARS-CoV-2? 

Понастоящем няма ваксина срещу коронавируси, включително щамSARS-CoV-2. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да задържим по-нататъшно разпространение на заразата.

Защитен ли съм от вирусаSARS-CoV-2, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година? 

Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от SARS-CoV-2.

Последни новини

Отмениха задължителното носене на маски на открито

Отмениха задължителното носене на маски на откритоЗдравният министър Кирил Ананиев е издал заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места.

Разрешиха разходките в парка за семейства с деца до 12г.

Разрешиха разходките в парка за семейства с деца до 12г.Разрешават се разходки в паркове и градини за семейства с деца до 12г. както и за собственици на домашни любимци.

Затварят София до второ нареждане

Затварят София до второ нарежданеЗабранява се влизането и излизането от София от 00.00 ч. тази нощ до второ нареждане. Това беше обявено на извънреден брифинг в Министерския съвет в четвъртък вечерта.

Препоръки за правилно използване на предпазни маски за лице

Препоръки за правилно използване на предпазни маски за лицеИзползването на предпазни маски в обществото е допълнителна мярка към основните превантивни мерки, каквито са спазването на физическа дистанция,престой вкъщи и др.

24 нови заразени с корона вирус. Общия брой вече е 565 души!

24 нови заразени с корона вирус. Общия брой вече е 565 души!24 са новите случаи на коронавирус у нас. От тях в болница са настанени 16 души. Изследвани са 299 души. Общо са 565 са заразените с кронавирус в страната.

Фондация “ДАРИТЕЛИ БЪЛГАРИЯ” 2020. Всички права запазени

x
Този сайт използва бисквитки. Съгласен съм