Превенция за борба с коронавирус (Covid-19)

Превенция за борба с коронавирус (Covid-19)

Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещение в области или държави с регистрирани случаи на COVID-19:

  • избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
  • избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
  • прилагайтеобщите хигиенни правила по отношение на хигиената наръцете и хигиенатана храната;
  • измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
  • избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

Какво трябва да направя,ако съм имал контакт с някого с COVID-19?

Информирайте здравните власти за последващи напътствия. Наблюдавайте се от времето наконтакта с този човек и ако развиете някакви симптоми, свържете се с личния си лекар за съвет, като посочите, че сте били в контакт с COVID-19.

Какви са правилата за инфекцията/миенето на ръцете?

Миенето и дезинфекцията на ръцете саключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Маските за лице ефективни ли са в предпазването от COVID-19?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция оттези,които са болни,към други хора около тях. Маските за лице изглежда не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

Има ли ваксина срещуSARS-CoV-2? 

Понастоящем няма ваксина срещу коронавируси, включително щамSARS-CoV-2. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да задържим по-нататъшно разпространение на заразата.

Защитен ли съм от вирусаSARS-CoV-2, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година? 

Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от SARS-CoV-2.