Сърце

Какво представлява сърцето?

Сърцето е мускулест орган, който поддържа кръвообращението.
Разположено е в средата на гръдния кош, над диафрагмата.
Големината му е колкото на юмрука на дадения човек.

 

Как работи сърцето?

То функционира като „помпата“ на сърдечно-съдовата система и непрестанно се свива и отпуска. По този начин се кръвоснабдяват всички части на тялото, за да се доставят кислород и хранителни вещества, както и за да се елиминират отпадните вещества от клетките.

 

Сърдечни заболявания при децата.

Заболяванията на сърцето са изключително тежки. А децата могат да бъдат засегнати от най-различни сърдечни проблеми.
Например вродени сърдечни дефекти, генетични заболявания, заболявания на сърцето, които са причинени от вирусни инфекции, или такива, вследствие на някаква детска болест.

 

Вродена сърдечна недостатъчност.

Тя обикновено е причинена от дефекти в сърцето още при самото раждане.
Това могат да бъдат увреждания на сърдечната клапа.
Синдром на хипопластичното ляво сърце - малформация на сърцето, при която лявата сърдечна камера е силно недоразвита.
Аномалии, заради които между сърдечните камери или между основните кръвоносни съдове се образуват дупки.
Тетралогия на фалот – комбинация от четири дефекта: дупка в камерната преграда, стеснен канал между дясната камера и белодробната вена, удебелена дясна страна на сърцето и изместена аорта.

Вродените сърдечни дефекти могат да имат въздействие върху децата за дълъг период от време. Обикновено се лекуват, чрез различни хирургически процедури, операции, медикаменти, а понякога единственият шанс е трансплантация на сърце. В много от случаите се налага наблюдение и медикаментозно лечение до края на живота.

 

Атеросклероза.

Това е терминът, който се използва, за да се опише натрупването на мазнини и запушването на артериите с холестерол. Колкото повече натрупването се увеличава, толкова повече артериите се свиват и се втвърдяват. Това увеличава риска от образуване на съсиреци и може да доведе до сърдечен удар (инфаркт).
Обикновено отнема доста години, за да се стигне до артеосклероза. Необичайно е за децата да страдат от това заболяване, но въпреки това, затлъстяването, диабетът и хипертонията подлагат децата на огромен риск от артеосклероза.
Лекарите препоръчват редовното проследяване на холестерола и кръвното налягане при децата, в чиито семейства има сърдечни заболявания, диабет или хора с наднормено тегло.
Нормално, лечението се състои в промяна на начина на хранене и увеличаване на физическата активност.

 

Аритмия.

Аритмия се нарича неестественият сърдечен ритъм. А когато той не е нормален, това може да доведе до неефективното изпомване на кръвта.
При децата могат да възникнат различни видове аритмия:

Тахикардия - прекалено бърз сърдечен ритъм.
Брадикардия - прекалено бавен сърдечен ритъм.
Синдром, който води до реполяризацията на сърцето след като то е ударило.

 

Шум на сърцето.

Това е „свистящ“ звук, от движението на кръвта, която циркулира през сърдечните камери и клапи, или през кръвоносните съдове, близо до сърцето. Често е безобидно, но понякога може да бъде сигнал за сърдечно-съдов проблем.
Ако доктор чуе такъв шум при прегледа на детето, той със сигурност трябва да назначи допълнителни изследвания, за да се увери, че сърцето е здраво.
„Незначителните“ шумове могат и да се оправят от само себе си, но ако такъв шум е причинен от проблем със сърцето, ще се наложи лечение.

 

Перикардит.

Това състояние настъпва, когато тънката мембрана, която обвива сърцето, се възпали или се инфектира. Количеството на течността, която се намира между двата ѝ слоя, се увеличава, като влошава способността на сърцето да изпомпва кръвта, както би трябвало да го прави.
Перикардит може да се получи в следствие на бактериални инфекции, гръдни травми, проблеми със съединителната тъкан, както и след операция на вродена сърдечна недостатъчност.

 

Ревматична болест на сърцето.

Бактерията стрептококус е основния причинител на ангина и скарлатина. Ако остане неизлекувана, може да причини ревматична болест на сърцето.
Тази болест може да увреди много сериозно сърдечните клапи и сърдечния мускул, при това, за постоянно.
Ревматичната болест на сърцето обикновено се появява при деца между 5 и 15 годишна възраст, но симптомите ѝ могат да останат скрити цели 10 или дори 20 години след настъпване на заболяването.
Тази болест може да бъде избегната, ако за ангината или скарлатината се предприемат незабавни мерки за лечение с антибиотици.

 

Вирусни инфекции на сърцето.

Вирусите, освен че причиняват заболявания на дихателните пътища и грип, могат да засегнат и сърцето.
Вирусните инфекции могат да причинят миокардит, който пък да пречи на сърцето да изпомва кръвта в тялото.
Добрата новина е, че тези инфекции на сърцето са доста редки.

 

Симптоми.

Причините за сърдечни заболявания могат да бъдат различни, разбира се. Симптомите за такова могат да включват:

  • Слабост;
  • Изтощение;
  • Замаяност;
  • Припадъци;
  • Затруднено хранене.
  • Задух;
  • Дискомфорт в областта на гръдния кош;

 

Какво се прави при съмнение за сърдечно заболяване?

Ако бъде заподозряно сърдечно заболяване, възможно най-бързо трябва да се отиде на медицинска консултация при специалист - кардиолог. Той ще направи необходимите прегледи и ще назначи важни изследвания.

Последни новини

Мозък

Мозък
Мозъкът е нашият контролен център. Чрез нервната система, мозъкът изпраща сигнали до органите и мускулите, и получава обратна връзка. Централната нервна система се състои от главния и гръбначния мозък. Периферната нервна система е изградена от нерви. А те, свързват абсолютно всяка част от тялото с централната нервна система.

Панкреас

Панкреас
Панкреасът е голяма храносмилателна жлеза, която е разположена върху задната стена на коремната кухина. Нарича се също и „задстомашна жлеза“. С продълговата форма е и наподобява грозд. Дължината му е между 14 и 18 сантиметра, и тежи около 90 грама. Има няколко части – глава, тяло и опашка, и се състои от два типа тъкани, които изпълняват различни функции.

Бял Дроб

Бял Дроб
Белият дроб се намира в гръдната кухина и е най-големия орган от дихателната система. Разполага с два дяла, като единият е по-голям от другия, защото точно под левия се намира сърцето. Лек е, еластичен и е изпълнен с въздух. Формата и размерите му зависят от от големината на гръдния кош и от състоянието, в което се намира - при вдишване се разширява, а при издишване се свива.

Стомах

Стомах
Стомахът е кух коремен орган, в който храната престоява между 2 и 5 часа, и се смила частично. Той представлява разширената част на храносмилателната тръба и има формата на круша. Разположен е в най-горната част на коремната кухина, под лявата част на диафрагмата. Има два отвора, горен – към хранопровода, и долен – към дванадесетопръстника.
Принтинк ЕООД
Ай Ти Дев Про
Паус
Варненски клуб
Webixty
Аксиена