Да помогнем на Таня

Да помогнем на Таня
1.20%
  • Събрани: 120.00 лв.
  • Цел: 10,000.00 лв.

Тази кампание вече е изтекла. Ако все още искате да помогнете, разгледайте активните кампании от тук

Може да подкрепите всички активни кампании чрез някой от следните методи

epay easypay paypal bank

За анонимно към фондацията, може да използвате директно банкова сметка:
BG05FINV91501217144396
Получател: Дарители България
Основание: Дарение
Ще добавим сумата в системата, но ще пише, че е дарена анонимно!
Ние ще разделим сумата между децата които се нуждаят от лечение и фонда ни за спешна помощ.

Таня е моето непобедимо момиче, което не спира да се бори още от раждането си – вече 23 години. Първата ѝ битка беше с лекарска грешка, според която аз изобщо не бях бременна. Така тя се роди в 6 месец, тежаща едва 1450 грама. Но Таня се беше вкопчила в живота и оцеля. Втората битка започна след нова лекарско решение и поставяне на кислороден апарат, заради който получи оток на мозъка. Тогава съдбата ни нанесе най-тежкия удар и на 5 месеца я диагностицираха с Детската церебрална парализа. Тази коварна болест и отне възможността за движение, но поне беше достатъчно милостива, за да я съхрани интелектуално. Направихме няколко ортопедични операции в България, но вместо да ни е от помощ, медицината в България отново ни подведе и смелото ми момиче получи лаксация на тазобедрената става.

Ние не се предадохме и потърсихме помощ в чужбина. Така стигнахме до ортопедична клиника във Виена. Там ѝ беше направена тежка 9-часова операция... За миг си представете аз - нейната майка, колко пъти умирах и оживявах пред операционната. Тежката операция мина успешно и Таня – моят пример и истински боец, отново се справи, въпреки допусната лекарска грешка в България, която доведе до това и въпреки двата месеца, които прекара в гипсово корито след операцията във Виена. Последваха няколко курса рехабилитация в полска клиника, за което сме благодарни на всички вас, които сте до нас и ни подкрепяте.

Всички изминали операции са тежки и болезнени, но Таня стоически ги изтърпява в името на своята цел - независим живот от инвалидната количка. Тя има волята и смелостта да се бори с всички предизвикателства, за да сбъдне мечтата си и да победи своята натрапена от съдбата спътница наречена Детска церебрална парализа.

Днес започваме да виждаме надежда в изхода на историята на Таня, нейната борбеност и любов към живота започват да се отплащат. Те се повлиява невероятно добре след провеждането на периодична локомоторна терапия в Полша и процедури в центъра по рехабилитация „Ренона” във Виена.

Таня постигна много, но битката продължава. Вярваме, че отново ще протегнете ръка и ще дарите надежда! Само преди седмици бяхме на контролен преглед при доктор Кребс в ортопедична болница „Шпайзинг”, Виена. Той я прегледа и ни зарадва, че тазобедрените стави са добре, но тъй като стъпалото на Таня се изкривява и има плоскостъпие, за да избегнем поставянето на имплант и много тежка операция, трябва да направим обувки ортези, за да спрем изкривяването. Само за около месец спешно трябва да съберем 3500 евро за изработване на обувки с ортези във Виена, за да предотвратим тежка операция на стъпалата. Стойнноста им е непосилна сума за нас, но не недостижима, ако вие застанете зад нас и подкрепите смелата ни Таня.

Моля ви, подайте ѝ приятелска ръка , а тя ще ви подари своите успехи - нейните мечтани крачки без инвалидна количка! Моят ангел с пречупени криле, както наричам аз моето смело момиче, се нуждае от зрънце Надежда от глътчица Вяра, от една приятелска подадена ръка, за да продължи да се бори и да постигне мечтата си, към която смело се е устремила.

Таня се нуждае от вашата Доброта!.Тя е едно специално момиче което е на този свят да научи нас хората на съпричастност и на доброта ,че нейната болка и страдание ни учат да бъдем по-човечни и добри!Когато човек стори добро без принуда, тогава Бог поглежда към земята, усмихва се и казва;" Дори само заради този миг си струваше да сътворя света.''Таня няма нужда от съжаление ,а от протегната приятелска ръка!За да направи по-лек и независим живота си!

Благодаря на всеки от вас ,че дарявате Шанс и надежда на моят ангел с пречупени криле Таня!
..."Ако до всяко добро същество
застане поне още едно,
ех, ще започне такъв живот,
че само си викам "Дано"."

 

ЛЕКАРСКИ ДОКЛАД

Ренона Рехабилитация

Пациент: Стоянка Гръкова

Дата на раждане: xx.xx.1994

Рехабилитационна група: Ренона, II, A

 

Диагноза:

ICP-Спастична квадрипареза, G80, GMFCS IV

St.p Тазобедрена реконструкция през 2012

 St.p премахване на метални планки, както и Улзибат (Миофасциотомия,задни бедрени мускули  2014 St.p. OP Ulzibat 2014, 7/2017

 

Преглед при постъпване:

24-годишната пациентка пристигав инвалидна количка. Тя реагира на външни обекти и комуникира вербално, при което се проявява типологията на движение при спастична квадрипареза. Главата е със средни пропорции, мозъчни нерви  - зениците са нормални, реагират на светлина, не се наблюдава нистагъм (неволево движение на очите), усмихва се симетрично, езикът е в средата на устата. Мускулно скъсяване в областта на врата (
Гръдноключичносисовиден мускул). При движение главата се държи в ляво. Гръбначен стълб – при седеж в инвалидния стол се наблюдава лордоса L / S, лека кифоза в C7-Th5, съществуват Extension движения на главата, слаби паравертебрални мускули и слаба коремна мускулатура. Ръцете са скъсени отпред. Голям гръден мускул и горен трапец: наблюдава се спастика с малко активна подвижност,  пасивно сгъване на ръката, ограничена е и лакетната става, държи я сгъната, китките са спастични със сгъване на пръстите към китката и  улнарно отвеждане, пръстите държи в юмрук, пръстите са деформирани, палецът е неподвижен. Наблюдава се емоционално-обусловена спастика. Фина моротика – не може да хване двете ръце. Долни крайници: st.p. реконструкция на тазобедрена става, десният крак е по-къс, , допълнително  въртена в десния крак, липсва активното движение на долните крайници, възможни са само пасивни движения, пасивното сгъване на тазобедраната става е 55 °, пасичното сгъване на колянната става е 80°, колената на двата крака се разминават с около 4 см. Ходене и вертикализация не са възможни.

Резултати от рехабилитацията

Стоянка работи добре и според възможностите си по време на рехабилитацията. Като цяло са освободени спастични мускулни групи на долните и горни крайници. Тя подобри фината моторика на горните крайници, подобри и изкривяването на предлакътната част на ръката, но само с ситуации, в които е спокойна и без емоции. Спастиката при мускулите на лакътя (флексорите) също е премахната, което подобрява подвижността на лакътната става.

 Флексорните, аддукторните мускули, както и триглавият мускул са освободени. Подобри подвижността на отделни стави. Задните и страничните стабилизатори на седалището са леко подсилени. Усилени са и мускулни групи на долните крайници и намелени мускулните болки. Die Patientin überträgt keinen physiologischen Stereotyp unabhängig. Частично е усилена мускулатурата на корема и между-мускулната мускулатура. В легнало положение при транзакционен тест започват да се наблюдават повече движения в коремната мускулатура. Общата картина е подобрена.

Резултати от изследванията (таблица преди-след) GMFM 88

 Нашите препоръки:

Обяснени са упражнения, които да се провеждат вкъщи. Препоръчваме дневно по 1 час упражнения. Препоръчваме да се повтори рехабилитацията в Ренона след 3 месеца.

Говорна терапия: проведена е орофазиална стимулация

Натисни тук и дари

Справка за сумите

Дарения

Дата Сума Дарител
19.02.2024 20.00 лв. Анонимно Дарение
12.07.2018 10.00 лв. Анонимно Дарение
11.07.2018 10.00 лв. Анонимно Дарение
07.07.2018 20.00 лв. Анонимно Дарение
09.06.2018 30.00 лв. Анонимно Дарение
09.05.2018 15.00 лв. dim***abv.bg
09.05.2018 10.00 лв. Анонимно Дарение
08.05.2018 5.00 лв. sne***************darenie.bg

Използвания

Дата Сума
08.07.2018 20.00 лв.
Facebook Ads
20.05.2018 20.00 лв.
Facebook Ads
08.05.2018 20.00 лв.
Facebook Ads

Ние не сме магьосници, нямаме вълшебна пръчка...

НИЕ ПРОСТО МОЖЕМ ДА ПОМОГНЕМ ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

Тази платформа има за цел да подпомога за различни кампании - от построяването на игрище за вашите деца, до борбата за живота на едно дете! Станете наши партньори или спонсори за да можем да подарим повече щастливи моменти, когато те са най-необходими!

Станете партньор Станете спонсор