Чудо - Невероятен филм за живота на дете изправено пред трудностите на училището

Чудо - Невероятен филм за живота на дете изправено пред трудностите на училището

Американският филмЧудо“ ще успее да стопли сърцата ви за дълго време, защото разкрива една вдъхновяваща и поучителна семейна история.

Той е екранизация на бестселъра на Ар Джей Паласио, а самата книга е отличена с наградата за най-добра детска книга от Американската асоциация на книгоразпространителите.

Сюжетът разказва за 10-годишния Оги Пулман (Джейкъб Трембли), който се ражда с деформирано лице, поради тежка аномалия и мутация на гените му. Заради това са му направени цели 27 операции, още преди да започне 5 клас. По тази причина, до този момент той не е посещавал училище, а майка му го е обучавала вкъщи.

Понеже скоро не се очакват нови операции, родителите му решават, че е време момчето да тръгне на училище. И понеже Оги е имал възможност да общува само с малък кръг от хора, това е много трудно решение за тях. Притеснени са, дали той няма да бъде отблъснат и наранен от останалите деца. В крайна сметка, майка му Изабел (Джулия Робъртс) и баща му Нейт (Оуен Уилсън), вземат трудното решение и изпращат сина си на училище.

Не е изненадващо, че част от децата не се отнасят добре с по-различното момче. Когато преминава край тях, те се плашат и бягат от него. В последствие започват и да му се подиграват. Повечето от тях го изолират и не смеят дoри да го докосват. Не желаят да сядат близо до него, нито в клас, нито по време на обяд.

Въпреки това, Оги все пак успява да се сприятели с няколко деца и да им покаже истинската си същност. А след като го опознават, те го обикват такъв, какъвто е.

Благодарение на изключителната си смелост и интелигентност, той разбира, че не може да бъде просто част от тълпата, след като му е отредено да изпъква пред другите с качествата си. Така момчето се превръща в истинска сензация в училището.

 

Филмът се фокусира най-вече върху Оги, но сценаристите са решили да дадат по-глобален поглед над нещата. Отделят време, за да разкажат и за сестра му, която е по-голяма, но също е ученичка. Нейният живот също не е лек, тъй като голяма част от вниманието и грижите на родителите ѝ, са насочени към брат ѝ. Затова тя започва да се чувства самотна и сякаш изоставена от тях.

Разказва се за нейните виждания относно по-малкия ѝ брат и живота ѝ. За проблемите с нейната най-добра приятелка, за опитите ѝ да се запише в училищна пиеса, както и за срещата ѝ с момче, което тя харесва.

Лентата ни показва и Джак Уил - момче от класа на Оги, с което се сприятеляват. Те седят заедно в клас, обядват заедно, учат заедно, забавляват се и всичко между тях върви добре.

По време на Хелоуин обаче, се случва нещо неочаквано. Това е любимият празник на Оги, тъй като всички са с костюми и никой не може да го разпознае. Никой не бяга от  него и никой не му се подиграва, и той се чувства като нормално дете.

Точно на този ден обаче, когато Оги влиза в класната си стая, маскиран като призрак, вижда как най-добрият му приятел, заедно с още няколко деца, го обиждат, подиграват му се и му се смеят зад гърба. Дори чува как Джак казва: „Ако изглеждах като него, щях да умра!“ Това безкрайно много натъжава момчето и той веднага хуква към дома си. Затваря се в стаята си, отказва да излезе и да празнува любимия си празник.

В този филм се набляга върху това, как това толкова необикновено дете се справя със жестокия свят около себе си.

Как намира истински приятели в училище, въпреки външния си вид и как се подрежда животът на всички ключови герои в тази история.